keskiviikko 3. joulukuuta 2014

VILLATAKKITYTTÖJEN JOULUKALENTERI, LUUKKU 3

Leipominen on rentouttavaa, rauhoittavaa ja lämmittää keittiön lisäksi suun ja mielen. Tämä seuraava ohje on helppo ja herkullinen, leivän ja kakun välimaastosta oleva herkku, joka sopii syötäväksi sellaisenaan, voideltuna tai kuorrutettuna, teen, kahvin tai kaakaon kanssa, yksin tai yhdessä. Ohje on muuntautumiskykyinen ja lisäänkin mukaan muutamia erilaisia vaihtoehtoja ja ideoita.

HUOM!! Tässä oli alunperin vegaaniversioon ohje myös, mutta se ei ollut toiminut ja haluan itsekin vielä testata, ennenkuin päivitän vegaanin version ohjeesta tähän. Pahoittelut!


 Lämmittävä mausteinen banaanileipäkakku (gluteeniton)

5 dl kaurajauhoa (voit myös käyttää vehnäjauhoa tai korvata osan jauhoista manteli- tai riisijauhoilla)
1 dl fariinisokeria, kookossokeria, muskovadosokeria (voit jättää nämä tahtoessasi pois ja/tai korvata tilkalla hunajaa/vaahterasiirappia/usealla tuoreella muussatulla taatelilla, sekoita ne tällöin kosteisiin ainesosiin)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus merisuolaa
2 tl kanelia
1-2 tl inkivääriä
1 tl kurkumaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl maustepippuria
ripaus neilikkaa

3 kypsää banaania (tai yhden tilalle vajaa desi paahdettua ja soseutettua myskikurpitsaa tai desi raastettua kesäkurpitsaa)
2 kananmunaa
3 rkl voita/kookosöljyä/oliiviöljyä
1/2 dl piimää (myös maito tai kasviperäinen maito käy oikein hyvin)

Halutessasi:
pähkinöitä pienemmäksi paloiteltuna
rusinoita tai taateleita
tummaa suklaata rouhittuna

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen
2. Sekoita kuivat aineet keskenään
3. Muussaa banaanit ja sekoita niiden joukkoon muut kosteat ainesosat
4. Kaada jauhoseos kosteiden ainesosien joukkoon ja kääntele ne hellästi sekaisin. Taikinan tulisi olla kosteaa ja tahmeasti valuvaa, ei siis liian nestemäistä mutta ei myöskään jämäkkää. Voit lisätä tarpeen mukaan hieman nestettä tai jauhoja jos koostumus on esimerkiksi kananmunien tai banaanien koon takia muunlainen.
5. Voit vielä lempeästi kääntää taikinan joukkoon pähkinöitä, rusinoita, taatelinpalasia tai suklaahippuja.
6. Kaada taikina vuokaan. Käytin matalaa lasista vuokaa, mutta myös leipä-, muffinsi- tai peltivuoka kävisi varmasti oikein hyvin. Voit ripotella taikinan päälle vielä kaurahiutaleita, pähkinöitä tai siemeniä koristeeksi.
7. Paista 35-40 minuuttia (tai valitsemastasi vuoasta riippuen enemmän tai vähemmän) kunnes leipäkakun pinta on kullanruskea ja siihen tökättyyn hammastikkuun tarttuu meheviä murusia.

Minä levitän mieluiten banaanileipäkakkuni päälle normaalisuolaista voita, mutta sen kanssa tarjoiltavaksi sopisi myös ihanasti hunajan kera vatkattu mascarpone-juusto.

Joulukalenterin edellinen, minussa innostusta aiheuttanut luukku löytyy viehättävimmän Eerikan blogista ja seuraava suloisen Jennan blogista

12 kommenttia:

  1. Oiii nam! Kuulostaa niiiiin hyvältä! c--:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi! Sitä se kyllä on! En malta oottaa sun seuraavaa luukkua!!

      Poista
  2. Tämä tuli kuin tilauksesta! Just mietin, että olis kolme mun makuun liian kypsää banskua ja pitäs keksiä niistä jotain tekemistä.:D Onneksi päätin tulla lukemaan blogeja ensin!

    VastaaPoista
  3. Teen tätä just! Tuoksuu niiiin hyvältä en jaksais oottaa millään että tuo kypsyy ._. <3

    VastaaPoista
  4. Oi nam! Kuulostaa hurjan hyvältä, täytyy tehdä tätä piakkoin :)

    VastaaPoista
  5. Ooh en kestä, vaikuttaa niin hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehkä kestä kuinka kiva sä oot blogis perusteella ja erityisesti rakastan puurolle omistettua postausta. Ihana puuro

      Poista
  6. banaanikakku tuli juuri uunista, hurjan herkullista (vaikkakin muutama mauste puuttui)!
    kiitos ohjeesta! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla!!! Kiitos hirveesti hyvästä palautteesta ja ihanaa joulunodotusta!

      Poista