keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

RESEPTEJÄ ARKEEN

Ei mitään hupsuttelureseptejä ihanien hetkien loihtimiseen tai henkisiä makupaloja vaan ihan konkreettisia arkiruokia (aivan fyysisesti pureksittavaksi ja nieltäväksi). Taloudellista (hienosteluversio sanasta halpaa), yksinkertaista (lue: ei edes vaadi kunnollista resptiä, heitetään vaan raaka-aineita yhteen), nopeaa (mulla on aina kauhee nälkä) ja maistuvaa. 

Mä en koskaan tee täsmälleen samaa ruokaa kahdesti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mut nä on haudutettu herkulliseks mun lempparityyliin: kasviksia, mausteita ja muuta terveellistä. Jos haluaa hifistellä niinku mä aina haluan, voi liottaa, idättää ja sen sellasta, mutta nä ruoat maistuu makoisalta ilmankin. Hirssit ynnä muut voi vaihtaa riisiin, cous-cousiin, quinoaan, ihan mihin vaan. Syökää niinku haluutte, tiiättehän? Ei oo olemassa sääntöjä.

Tässä pari mun arkea hyvin kuvastavaa ateriaa. Tästä puuttuu mun maailman lempparein arkiruoka kikherneet kookosmaidossa, mut se tulee myöhemmin (sitä tulee aina niin kiire syödä, etten oo ehtiny kuvata sopivaa kuvaa).

 Munacurry (kolmelle tai kahelle nälkäselle eli mulle)

keitä 4-6 luomumunaa (mä tykkään noin kuudesta minuutista, mut tee omaan makuus)

oliiviöljyä
2 sipulia, pilkottu kuutioiksi
2 kynttä valkosipulia, hienonnettuna
pienehkö punainen tai vihreä chili / kuivattua chiliä / jätä pois jos et tykkää tulisesta
1 tl kutakin: kurkumaa, inkivääriä, juustokuminaa, paprikaa, hyvää garam masalaa (valinnainen, vois kai korvata myös ihan tavallisella currylla?)
1 ja 1/2 tl korianteria
1/2 tl merisuolaa
tölkki (luomu)tomaattimurskaa
lehtikaalta/pinaattia/mangoldia suikaloituna
ne yllämainitut munat, lohkottuna

tarjoiluun: täysjyviä keitettynä (ja ituja, luonnonjogurttia, avokaadoa...)

1. Paista oliiviöljyssä sipulit, valkosipulit ja chili kunnes ovat läpikuultavia
2. Iske joukkoon mausteet ja paista muutama minuutti
3. Kaada sekaan tomaattimurskat ja hölskytä rippeet vedellä (kaada sekin joukkoon)
4. Anna hautua kannen alla 20 minuuttia (tai ainaki kymmenen)
5. Lisää lehtivihreät ja lohkotut kananmunat ja hauduttele vielä hetki

 Mustapapuchilli (kolmelle/neljälle)

öljyä
1-2 sipulia, pilkottuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
3-4 porkkanaa, kuutioina
paprika
paljon juustokuminaa, korianteria ja chiliä
merisuolaa
tölkillinen (luomu)tomaattimurskaa
3-4 dl kanalientä (parasta itekeitetty, mut tän vois korvata vaikka hyvälaatusella liemikuutiolla tai vaan vedellä + suolalla ja kurkumalla)
sitruunamehua

tarjoiluun: tuoretta korianteria, kermaviiliä, täysjyviä/maissilastuja, avokaadoa

1. Paista sipulit ja valkosipulit läpikuultaviksi (kattilassa)
2. Lisää joukkoon porkkanat ja paprika sekä mausteet (aloita vaikka reilulla teelusikalla juustokuminaa ja korianteria, ripauksella chiliä ja muutamalla hyppysellisellä suolaa), tomaattimurska ja liemi
3. Keittele porkkanat kypsiksi, maista ja lisää mausteita sekä sitruunamehua maun mukaan

 Misokeitto (yhdelle)

1 pieni kynsi valkosipulia, hienonnettuna
(tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna)
(puolikas chili)
1 porkkana, pilkottuna
1/3 kesäkurpitsaa, puolikkaina viipaleina
1/2 tai 1 pak choi (voit korvata tavallisella tai kiinankaalilla), suikaleina
riisinuudeleita (suosin leveitä, mutta lasinuudelit, munanuudelit tms käy myös)
vettä
vajaa 1 rkl misotahnaa

tarjoiluun: kimchiä, soijakastiketta, paahdettuja seesaminsiemeniä, suolattuja maapähkinöitä tai avokaadoa

1. Paista öljyssä kaikki kasvikset ja mausteet
2. Lisää paistinpannulle riisinuudelit ja kiehuvaa vettä / lisää kylmää vettä ja kiehauta
3. Sekoittele, kunnes riisinuudelit ovat pehmenneet. Lisää vettä tarvittaessa
4. Kaada kulhoon ja lisää lusikallinen misotahnaa, sekoittele
5. Lisää tilpehöörejä nälän, energian tai maun mukaan

Tulinen tofu ja herkkusienet kookoskermassa (kahdelle/kolmelle)

1 paketti maustamatonta kiinteää tofua, suupalan kokoisina kuutioina
1 paketti herkkusieniä, puolitettuna
mustapippuria
kuivattuja chilihiutaleita
1 tölkki kookosmaitoa 
merisuolaa

tarjoiluun: riisinuudeleita

1. Lämpimälle pannulle iske tofut ja sienet (ei öljyä, sillä tahdot paahtaa kummatkin) TAI tee tätä, lisää sienet ja hyppää suoraan vaiheeseen 4
2. Kääntele välillä ja malta, kunnes tofut alkavat olla rapeita
3. Ripottele joukkoon runsaasti mustapippuria (1-2 tl, ehkä enemmän) ja chilihiutaleita (1/2 tl)
4. Kaada joukkoon kookosmaito, merisuolaa ja hauduta hetki (sen ajan, jonka käytät riisinuudelien keittämiseen), jonka jälkeen tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa/pippuria/chiliä
5. Annostele riisinuudelien päälle ja tuhoa hetkessä (koita nautiskella tietysti)

Mausteinen hernekeitto (6 annosta)

edellisenä iltana/aamulla laita likoamaan 1 pussi keltaisia, halkaistuja herneitä (liota 8 tuntia)

kookosöljyä/voita
1 sipuli, pilkottuna
3 hienonnettua kynttä valkosipulia
2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
2 tl juustokuminaa
2-3 tl hyvää currya
ripaus neilikkaa ja mustapippuria
1-1,5 l kanalientä (kuten ylläolevassa ohjeessa)
tilkka omenaviinietikkaa/Worchestershire-kastiketta
merisuolaa

tarjoiluun: kermaviiliä ja ituja/raejuustoa/paahdettuja perunakuutioita/avokaadoa

1. Paista sipulit, valkosipulit, inkivääri ja mausteet voissa
2. Lisää joukkoon liotetut ja huuhdellut herneet sekä liemi
3. Keittele rauhassa, kunnes herneet ovat todella pehmeitä ja suussasulavia (lisää keittämisen aikana nestettä tarpeen mukaan)
4. Mausta vielä suolalla ja omppuviinietikalla tai Worchestershire-kastikkeella

Mitkä on teiän lempiruokia arkisin?

PS. Kerrottehan jos teette näitä ja linkatkaa mulle kuvia tai kokemuksia täällä, instagramissa tai miten vaan! Hyvää ruokahalua!

3 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköisiä ruokia! Mun silmään reseptit vaikuttavat turhan työläiltä arkiruoaksi, mutta mä olenkin aika laiska :D

    Mun arkiruokasuosikkeja on linssikeitto, tomaatti-kesäkurpitsapasta ja porkkana-herkkusieni-nuudeliwokki. Viikonloppuisin saatan jaksaa panostaa johonkin ihan kunnon ruokaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Viveka! Mä ehkä ymmärrän mitä tarkotat, mut mä kyllä tykkäänki vähän myös ajan kanssa nautiskella ruoanlaitosta, niin musta puolikin tuntia kolmeen ateriaan tuntuu oikein kohtuulliselta, heh.

      Linssikeitto on kyllä munki yks kestosuosikki! Millä sä tykkäät maustaa omas? Musta tuntuu et oon aika jumiutunu sellasiin intialaismaustettuihin juttuihin. Voisin inspiroitua itseasiassa noista kahesta muustaki. Kiva, ku jaoit! :-)

      Poista
    2. No linssikeiton pidän aika yksinkertaisena. Paljon valkosipulia ja paprikajauhetta, ja jos kaapista sattuu löytymään laakerinlehti :) Ja nautitaan tietenkin turkkilaisen jogurtin kera!

      Mutta noin yleisesti ottaen mäkin oon ihan jumissa garam masalassa :D Laitan sitä jotakuinkin kaikkialle muualle paitsi tuohon linssikeittoon!

      Poista