lauantai 18. huhtikuuta 2015

AURINKOJÄÄTELÖ

Hurahdan aina täysillä kaikenlaiseen. Yksi sellainen kaikenlainen on raakajätski. Toteutukseni on aina enemmän tai vähemmän raakaa, mutta perusperiaate on raaka ja vegaani. Tämä on todellinen voittajakombo ja sopii budjettiini, sillä auringonkukansiemenet ovat noin miljoonakertaisesti cashewpähkinöitä halvempia (sekä kilohinnaltaan että siksi, etteivät ne hajota sauvasekotintani). 

Tämän teen vielä enemmän mututuntumalta kuin monen muun, mitä suuhuni laitan, mutta tässä karkea versio (muokattu tästä). Jos et ole ennen syönyt tai tehnyt vegaania raakajätskiä, saattaa tämä kuulostaa absurdilta, mutta tästä tulee niin hyvää, etten vaihda enää tavalliseen. Raaka- ja vegaaniversiota tehdessä valitset tietysti suklaan sen mukaan, etkä koske voihin pitkällä tikulla, mutta minä en niin piittaa sellaisista yksityiskohdista.

1 dl auringonkukansiemeniä (kuorettomia, paahtamattomia, suolaamattomia), liotettuna vähintään kuusi tuntia
2 dl vettä
muutama lusikallinen kookosöljyä (tai voita, noin 3 ruokalusikallista), todella pienellä lämmöllä sulatettuna
muutama lusikallinen sokeria (käytän raffinoimatonta demareraa, mutta kookossokeri olisi tietysti ideaalimpaa), myös pehmeät taatelit käyvät
merisuolaa
kanelia
muutama tippa sitruunamehua
1 banaani
muutama pala (tummaa) suklaata, karkeasti rouhittuna
maapähkinävoita
6-8 pähkinää, puolitettuna

Huuhtele liotetut siemenet ja lisää puhdasta vettä 1 dl. Soseuta sileäksi (jokseenkin sileäksi, oma leluni jättää hieman karkean lopputuloksen). Lisää loput vedet, kookosöljy, sokeri, ripaus suolaa ja kanelia, sitruunamehu ja puolikas banaani. Soseuta taas ja maista. En pidä supermakeasta, joten jätän sen näihin mittoihin, mutta mikäli sokerihammastasi kolottaa, tulet tarvitsemaan tätä enemmän.
Laita jätskipurkkisi (käytän kierrätettyjä Philadelphia-tuorejuustorasioita, tästä riittää täydellisesti kahteen) pohjalle pilkottu banaani, suklaa, pähkinät ja pieniä nokareita maapähkinävoita. Kaada päälle auringonkukansiemenkerma ja sekoittele. Levitä märän seoksen päälle kelmu ja aseta jätski pakastimeen tekeytymään useaksi tunniksi. Kelmu irtoaa, kun seos on jähmettynyt.
Ota raakajäde huoneenlämpöön pehmenemään noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. 

4 kommenttia: