tiistai 6. syyskuuta 2016

PEHMEÄTajusin vasta, etten halua koskaan tulla kovaksi. Haluan, että sydämeni särkyy oikeista asioista ja sen, että kaikki tuntuu niin mahdottoman valtavalta. Minä haluan olla pehmeä, niinkin pehmeä, että annan asioiden sattua, ja näkyä, ja koskettaa. Minä haluan, että pehmeyteeni voi aina luottaa, ja että se on se, minkä läpi tarkastelen maailmaa, elämää, itseäni, muita, oikeutta, aikaa ja olemista.
Pehmeys on haavoittuvaisuuttakin
ja kaunista
ja kauneus tämän maailman pelastaa

Uskon myös, että pehmeyden näkeminen heikkoutena on valtavirtaistettu patriarkaalisuuden muoto, vaikken ole aivan varma, osasinko muotoilla tuota ajatusta täysin oikein. Pehmeyteen liittyy jotakin herkkää, tunteellista, ja jopa feminiinistä, ehkä se on siksi niin ihanaa, ja sellaisenaan se kuuluu kaikille. Uskonpa myös, ettei se, että on periksiantamaton ja hurja ja horjumaton ja luja ole pehmeydestä pois, eikä kovuutta. Sitä kaikkea voi olla pehmeänä ja pehmeästi. Siis, pyydän pehmeää.

6 kommenttia:

 1. !!! Luulen, että huutomerkit ovat liian kovia kuvaamaan pehmeyden tärkeyttä, mutta nämä sanat olivat merkittäviä. Tommy Tabermann on myös kirjoittanut oivaltavasti: “Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä. Siinä on haastetta kylliksi yhdelle elämälle.“

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lainaus pyörii päässäni nimenomaan tässä elämäntilanteessa! Ihanaa, että juuri sen jaoit tänne. Haluaisinkin ehkä pureutua siihen, että onko tultava kovaksi? Miksi? Mitä mieltä olet?
   Mitä enemmän puntaroin, sen enemmän tuntuu siltä, että ehkä ei tarvitsisi. Tai että ehkä se on sellainen elämän väistämätön vaikutus, jolloin koko huomion tarvitseekin olla siinä pehmeänä pysymisessä. Jokin päässäni myös liittää tuon lainauksen sellaiseen todella patriarkaaliseen ajattelutapaan, jossa feminiinisyys = pehmeyttä = heikkoutta. Toisaalta tajuan myös sen, että on asioita, joiden vuoksi on pysyttävänä vahvana ja pidettävä kiinni jostakin todella lujasti. Onko sekin kovuutta? Vai pitäisikö molemmat sanat vain määritellä uudelleen? Tällaista pohdin.
   Hali!

   Poista