perjantai 21. lokakuuta 2016

SELKOKIELTÄ

Istun monesti tietokoneeni ääreen tietäen, että nyt minulla on kirjoitettavaa. Kun alan kirjoittaa, tulee mieleeni aivan erilaiset sanat, kuin ne, joita olin yhdistellyt valmiiksi aikaisemmin. Tämä on sellainen aamu. Olin ajatellut, että kirjoitan jotakin hyvin selkokielistä elämästäni, ehkä osin siitä syystä, että kaikki muu täällä kirjoittamani tuntuu usein sotkuiselta, näyttää jonkinlaiselta hienostelulta, vaikka minuahan se on. Mutta juuri tässä istuskellessani peittooni kääriytyneenä, tuli minulle aivan toisenlaisia ajatuksia siitä, mitä tahtoisin saada naputeltua. Elämässäni tapahtuu liian suuria, salamyhkäisiä, selkokielellä jaettavaksi, enkä tunnetasolla ole kovinkaan yhtään laisinkaan selkokielinen. 

Siispä tässä muutama ajatus ajalta, jona selkokieli tuntuu etäiseltä:

Kuulemma ihminen on ikäänkuin murrosikäinen 25 vuoden iän tienoille asti, koska siihen saakka identiteetti on vielä niin vahvasti vasta muovautumassa. Tämä selittää minulle aika paljon maailmaa ja itseäni, vaikken suoranaisesti pidäkään siitä ajatuksesta, että tämäkään osa minusta tuskin tuntuu tasaiselta seuraavina neljänä vuotenakaan.

Jos haluaisi maksaa kahvista sen poimimiseen, prosessoimiseen, pakkaamiseen ja valmistamiseen menneen arvon verran, olisi seitsemänkin euroa kupillisesta ilmeisesti liian vähän. Tuskailen ihan mahdottomasti sen suhteen, että miten kuluttaisin, miten söisin, mitä, ja milloin. Tänä syksynä koetan tehdä enemmän paikallisilla juureksilla - perunaa, lanttua, punajuuria, palsternakkaa, sellerijuurta, ja nyt suosittelisin kaikille muillekin kurpitsoja, jotka ovat ihania, tuoreita, läheltä, herkullisia. Kahvin suhteen en osaa sanoa paljoa. 

Naisten sukupuolielinten silpominen koskettaa tuhansia Suomessakin. Minusta on käsittämätöntä, että Suomen media puhuu edelleen naisten ympärileikkaamisesta, vaikka kansainvälisesti asiasta keskustellaan FGM/C:nä, eikä female circumcisionina, tietoisesti, ja hyvin perustein (tietyin perustelluin poikkeuksin, puhujasta riippuen, mutta en ole vielä törmännyt sellaiseen poikkeukseen, jonka nojalla tätä median valintaa voisi ymmärtää).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti