torstai 1. helmikuuta 2018

KAKSI RESEPTIÄ ARKEEN

Meillä oli loppuviikosta rahat täysin loppu. Näillä resepteillä ei loihdita aivan tyhjästä aterioita, mutta paljoa ne eivät kustanna - minulta ainakin useimmiten löytyy suurin osa aineksista kotoa. Pidän esimerkiksi aina keittiössäni valkosipuli-, luomukasvisliemikuutio-, pasta-, riisi-, porkkana- ja öljyvarastoja täysinä. Hyvää suolaa ja mustapippuriakin on toki aina oltava. Lisäksi näihin kahteen tarvitsee yhden luomusitruunan ja fetaa/auringonkukansiemeniä, sekä budjetin antaessa myöden chiliä ja tuoretta tilliä, joista kumpikaan ei ole välttämätön.

Sitruunapasta (vegaaninen, gluteeniton halutessasi)
neljälle nälkäiselle - teen yleensä näin, jos haluan kahdelle kaksi runsasta ateriaa

500g pussillinen pastaa
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 hienoksi raastettu tai silputtu valkosipulin kynsi
1/2-1 dl mahdollisimman hyvää oliiviöljyä (Italiassa tämä tarkoittaa aina edellisenä syksynä puristettua, mahdollisimman lähellä tuotettua öljyä. Sellaista, jota syödään leivän ja kaiken muun päällä, mutta jota ei missään nimessä käytetä paistamiseen. Se vähän kuumottaa kurkkua, jos sitä lusikoi suuhun yksinään. Sitruuna ja valkosipuli korjaavat tässä ohjeessa huononkin öljyn käyttökelpoiseksi, joten älä huoli, jos sinulla ei ole todella ihanaa öljyä kotona.)
suolaa
pippuria

1. Keitä pasta suolatussa vedessä (yleensä hitusen verran vähemmän aikaa kuin paketin ohjeessa sanotaan).
2. Sekoita öljyyn sitruunan kuori sekä valkosipuli.
3. Tarjoile pasta niin, että lusikoit annoksen päälle muutaman lusikallisen öljyä ja ripauksen suolaa ja pippuria.

Tarjoile halutessasi nopeasti kiehautettujen herneiden, paahdettujen auringonkukansiementen tai raastetun parmesaanin kanssa.
Lämmitä seuraavana päivänä pastat pannulla vesitilkan kera ja jatka, kuten kohdassa 3.

Porkkana- ja fetarisotto (gluteeniton, ilman fetaa vegaaninen)
neljälle nälkäiselle

4-5 dl riisiä
3 rkl öljyä tai voita
2 kynttä valkosipulia
(1 sipuli, jos kaapista löytyy)
1 luomu kasvisliemikuutio
6 porkkanaa
1 paketti fetaa (tai paahdettuja ja suolattuja auringonkukansiemeniä tai ohita täysin)
1 sitruunan mehu
(paljon tuoretta tilliä tai persiljaa tarjoiluun - kuulostaa villiltä, maistuu uskomattoman ihanalta)

1. Liuota liemikuutio kiehuvaan veteen (tarvitset noin litran). Raasta porkkanat karkealla terällä nyt tai aina kun ehdit seuraavan muutaman vaiheen aikana. Jos sinulla ei ole raastinta, voit myös pilkkoa porkkanat ohuiksi tikuiksi (ei niin kovasti väliä, kuinka paksuiksi, mutta lisää ne aiemmin mitä suuremmaksi ne pilkot).
2. Hienonna valkosipuli (ja sipuli) ja kuullota öljyssä tai voissa miedolla lämmöllä.
3. Lisää riisit valkosipulin joukkoon ja paista hetki.
4. Kaada riisin sekaan kasvislientä noin desilitra kerrallaan ja annan imeytyä ennen seuraavaa lisäystä. Pannun tulisi olla sen verran lämmin, että vesi aina lisätessä kiehuu. Hämmennä säännöllisesti. Lisää porkkanat hiljalleen. Jatka, kunnes riisi on hieman al dente, eli tuntuu edelleen kiinteältä ja napakalta suussa, mutta on kypsää.
5. Lisää sitruunan mehu, suolaa ja pippuria maun mukaan ja murusta joukkoon feta tai siemenet.

Tarjoile sellaisenaan tai yrttejen kanssa.
Lämmitä seuraavana päivänä pannulla vesitilkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti