maanantai 5. helmikuuta 2018

PARAS BANAANILEIPÄ TAI -KAKKU

Teen tätä banaaniherkkua joka viikko. Se on loputtoman muuntautumiskykyinen, mahdollisesti gluteeniton tai vegaaninen, aina herkullinen, mehevä ja liian nopeasti loppu. Se sopii iltapalalle ja brunssille ja välipalaksi. Se on minun suussani aina amerikkalaiseen tyyliin banaanileipä (sillä sen voi leipoa leipävuoassa ja tarjoilla voideltuna), mutta makunsa ja koostumuksensa puolesta kultani kutsuu sitä aina kakuksi. Todellisuudessa voisi siis sanoa, että syömme kakkua aika usein. 
Minulla on ainoastaan iso, korkeareunainen piirakkavuoka käytössä, joten ohje on runsas. Puolita se, mikäli tahdot vain yhden leipävuoallisen. Meidän kahden hengen taloudessa tämä kuitenkin on sopivasti - tästä riittää meille aina kerrallaan ehkä viideksi päiväksi... ehkä.


7-8 tummaa banaania muussattuna tai 6 banaania ja 1 raastettu kesäkurpitsa tai pala kurpitsaa 
2 dl aquafabaa (säilöttyjen kikherneiden lientä - valitse mieluiten suolaamattomaan veteen säilötyt kikherneet)
2 dl sulaa voita tai kookosöljyä tai mietoa kasviöljyä (mikä tahansa seos näitä käy myös)
7-7,5 dl jauhoja (sekoitan yleensä vehnäjauhoa, täysjyvävehnäjauhoa, tattarijauhoa, kaurajauhoa ja riisijauhoa - voit myös käyttää gluteenitonta jauhoseosta, tai sekoittaa täysjyväriisijauhoa, mantelijauhoa, hirssijauhoa ja perunajauhoa) 
2-3 dl sokeria (valitsen yleensä demarera- tai muun tumman sokerin)
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 levy 70% tummaa suklaata
pähkinöitä ja rusinoita maun mukaan

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
2. Sekoita kuivat ainesosat keskenään.
3. Sekoita märät ainesosat keskenään.
4. Sekoita kaikki ainekset toisiinsa.
5. Jos taikina on todella kuivaa (riippuen esimerkiksi banaaneiden koosta), lisää joukkoon tilkka aquafabaa tai kasvimaitoa. Taikinan olisi hyvä olla koostumukseltaan ja valuvuudeltaan kuin paksua kreikkalaista jogurttia tai tuhdiksi keitettyä kaurapuuroa, eli ei siis laisinkaan juoksevaa, muttei myöskään kuivaa. Gluteeniton taikina saa olla hieman tätä kosteampi - lisään itse mieluiten aquafaban ja rasvan määrää vähän, jotta koostumus pysyy mehevänä. Sekoita halutessasi joukkoon sattumia (pilkottua suklaata ja/tai pähkinöitä ja rusinoita).
6. Kaavi taikina paistoastiaan (voit sen halutessasi ensin voidella tai vuorata leivinpaperilla), levitä lusikalla tasaiseksi ja pistä uuniin noin 45 minuutiksi. Jos käytät leipävuokaa, lyhenee paistoaika. Paista, kunnes leipä on päältä kullanruskea, kotisi tuoksuu taivaalliselta ja leivän pintaan upotettu haarukka irtoaa leivästä puhtaana (tai ei ainakaan taikinasta tahmeana).
7. Anna leivän jäähtyä hetki ja tarjoile sellaisenaan tai voideltuna. Säilyy useamman päivän, itse pidän sitä jääkaapissa ja joskus pakastan viipaleita.

1 kommentti: